Έχει καιρό που το προσπαθούμε μέσα στο κόμμα να κάνουμε το ντου και να φύγουμε από τη συγκυβέρνηση της ντροπής. Ο Γιατρός το υποστηρίζει φανατικά, αφού ο Ευέλικτος, παρά τις ευκαιρίες που του δώσαμε να επανορθώσει, όχι μόνο συνεχίζει να είναι υποχωρητικός, αλλά με τους ρουφιάνους του στο ΔΗΚΟ, προσπαθεί να τους διαλύσει και το κόμμα.
Ε εμείς δε θα αφήσουμε τον Ευέλικτο, ούτε την πατρίδα μας να πουλήσει, ούτε το κόμμα μας να αλώσει.
Αναδημοσιεύω το σημερινό κομμάτι της Μ.Λοΐζου από τη Σημερινή, σήμερα 23/11/09.
Bye bye Ευέλικτε!
Τάσης φυγής της ΕΔΕΚ από το κυβερνητικό σχήμα
«Δεν θα περιμένουμε μέχρι το σχέδιο», είναι η απόφαση των υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΔΕΚ, σε σχέση με το χρονικό σημείο αποχώρησής τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ». Η ΕΔΕΚ προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, εάν και εφόσον αγνοηθούν από την Κυβέρνηση κάποιες απαιτήσεις της, οι οποίες εξελίσσονται σε κόκκινες γραμμές για το Κίνημα. Όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, η ΕΔΕΚ προτιμά να φύγει από το κυβερνητικό σχήμα τη στιγμή που θα αισθανθεί ότι πλέον ξεχείλισε το ποτήρι και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλές συζητήσεις. Το κόμμα προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση πολύ πριν έρθει το όποιο σχέδιο και πριν από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης από το ΔΗΚΟ.
Τα αιτήματα
Δύο είναι οι απαιτήσεις-κόκκινες γραμμές της ΕΔΕΚ, που θα φέρουν τα πράγματα στο σημείο της αποχώρησης. Η πρώτη αφορά στη διαχείριση που θα γίνει στο ορόσημο του Δεκεμβρίου, δηλαδή στο ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην τηρήσει την υπόσχεση ότι η Τουρκία δεν θα περάσει αλώβητη και να μην παγώσει πλήρως την ενταξιακή της πορεία. Η δεύτερη αφορά στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, και πιο συγκεκριμένα, στην πάγια θέση του κόμματος ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πρέπει να «πάρει πίσω» τους 50.000 εποίκους, την αναθεωρημένη πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας, που προβλέπει σταθμισμένη ψήφο και εκ περιτροπής προεδρία και την ένταξη σε μία διαδικασία πάρε-δώσε, με δεδομένες τις τουρκικές προτάσεις στο εδαφικό, το περιουσιακό, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις οποίες θεωρεί εξοργιστικά προκλητικές και απαράδεκτες.
Ο Γιαννάκης μίλησε
Αναφερόμενος χθες στο αίτημα της ΕΔΕΚ στις προτάσεις της πλευράς μας στις απευθείας διαπραγματεύσεις, τις οποίες η ΕΔΕΚ θεωρεί απαράδεκτες, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως «αν αυτές συνδυαστούν με μία πορεία που θα θεωρείται μη αναστρέψιμη και θα μας οδηγεί σε κακή λύση, τότε τα συλλογικά όργανα του κινήματός μας θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις». «Το εύχομαι και το ελπίζω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην εννοεί ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους σε αυτές τις παραχωρήσεις και παρεκκλίσεις», τόνισε.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι το κόμμα, την κατάλληλη στιγμή, θα εκτιμήσει το μέγεθος των κινδύνων και θα λάβει τις αποφάσεις του. «Έχουμε την άποψη ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ελληνική κυπριακή πλευρά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στα πλαίσια μιας πιθανής λύσης», ανέφερε. Επανέλαβε ότι η άποψη αυτή κατατέθηκε και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και την εκτίμηση της ΕΔΕΚ ότι οι προτάσεις αυτές παραβιάζουν τη δημοκρατική αρχή, ενώ δεν λάβαμε τίποτα ως αντάλλαγμα. Ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ακόμη ότι αποτελούν παρεκκλίσεις που αντιμάχονται τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστόφια, αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην ΕΔΕΚ μεταξύ Α’ και Β’ γύρου.
«Έχουμε σημειώσει την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη μη πρόθεση απόσυρσης ή ανασκευής και επανόρθωσης αυτών των παρεκκλίσεων», είπε προειδοποιητικά. Με σοβαρότητα και ευθύνη, τόνισε, η ΕΔΕΚ θα κρίνει, την κατάλληλη στιγμή, το μέγεθος των κινδύνων και θα λάβει τις αποφάσεις της.
Καμία αισιοδοξία για λύση
«Με βάση όλα αυτά, το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων και τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, δεν δικαιολογείται καμία αισιοδοξία για λύση», τόνισε ο κ. Ομήρου. «Αντίθετα, εκτιμούμε ότι υπάρχει ναρκοθέτηση του διαλόγου από την τουρκική πλευρά», είπε. Ανέφερε ότι όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες, δεν υπήρχαν ούτε οι αναγκαίες προϋποθέσεις ούτε και αρκετό στέρεο έδαφος, για να ξεκινήσουν με προοπτική επιτυχίας και η ΕΔΕΚ το είχε πει από τότε. «Παρά τη θέση μας αυτή, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συμμετάσχει σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις, θεωρήσαμε ότι ήταν πολιτικό μας χρέος να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να επιδιώξει λύση στη βάση αρχών, όπως τις καθόρισε πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Δυστυχώς, σημείωσε, η θέση της ΕΔΕΚ επιβεβαιώθηκε, καθώς οι Τούρκοι ζητούν επίμονα λύση δύο κρατών με χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους, αριθμητική ισότητα, ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων, αναχρονιστικών εγγυήσεων με μονομερές επεμβατικό δικαίωμα και εμμονή σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο.
Επέστη ο χρόνος για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής που θα θέτει την τουρκική πλευρά προ των ευθυνών της και θα της στερεί τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως δήθεν καλόπιστη, διαλλακτική και επειγόμενη για λύση, είπε ο κ. Ομήρου. «Με δεδομένο ότι οι τουρκικές προτάσεις στο εδαφικό, το περιουσιακό και στο θέμα της ασφάλειας-εγγυήσεων είναι απολύτως αρνητικές και σε πλήρη σύγκρουση με ρητούς κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα πρέπει να απαιτήσουμε και να επιμείνουμε στην κατά προτεραιότητα συζήτηση αυτών των κεφαλαίων. Θα πρέπει ακόμα να απαιτήσουμε τη συζήτηση ως ειδικού κεφαλαίου του θέματος των εποίκων», πρόσθεσε.
«Επίθεση» ενόψει Δεκεμβρίου
«Η δική μας θέση είναι ότι άμεσα και χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να αποδυθούμε σε μία εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις τουρκικές θέσεις και μεθοδεύσεις», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Αναμένει, είπε, την αξιοποίηση του κόμματός του, όπως είχε αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο, για μία τέτοια εκστρατεία, όπως και όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Θα πρέπει να γίνει σαφές, τόνισε, ότι η ε/κ πλευρά δεν θα δεχθεί καμία αναβολή της κρίσης της Τουρκίας το Δεκέμβριο, αλλά ούτε και θα συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εμπλοκή του συνόλου των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αποτελεί μόνιμο στόχο, υπογράμμισε, ενώ η συμπόρευση με την Ελλάδα είναι όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα και τερματισμό της κατοχής και επίτευξη λύσης.
Ήρθαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.kypriaka.blogs.com
ate me to kalo
ΑπάντησηΔιαγραφήΨαξε τες σιμερινές δηλοσεις στον ΑΣΤΡΑ του εκ των αντιπροέδρων της ΕΔΕΚ, Σοφοκλή Σοφοκλέους και μετα ελα να μας μιλήσης για το «Bye bye Ευέλικτε»!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή ιδέα! επιτέλους να σπάσει το μονοπώλιο του λεξιπένητα του αρχιλογοκριτή της χούντας
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε ρε παιδιά θα έλθει επιτέλους το "πλήρωμα του χρόνου";
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε θα του δώσετε κλωτσιάν του ...ευέλικτου;
Τότε είναι που θα αναγκαστούν οι πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.