Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΔΕΚ έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση



Η ΕΔΕΚ, στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισής της, έχει ξεκάθαρες θέσεις. Και σίγουρα δεν ταυτίζεται με τους διάφορους συλικιώτηδες και τους ψευδοπροοδευτικούς περιθωριακούς. Το πιο κάτω είναι άρθρο του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ που γράφτηκε στις 5/10/2009.


Η ΕΔΕΚ αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα σοβαρό που έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.


Μεταναστευτική Πολιτική δεν σημαίνει ανομία
Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου
Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Ας μή γελιόμαστε. Τα πρόσφατα γεγονότα στο τέμενος Ομεριέ και η αστυνομική επιχείρηση στην Παλιά Λευκωσία καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει όσο θα έπρεπε μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Αποτέλεσμα η απουσία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Ενός αισθήματος που πρέπει να είναι πρώτιστο αγαθό για κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Μια σοβαρή και υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική είναι αναγκαία για να προστατεύει το δικαίωμα του Κύπριου πολίτη για σιγουριά και ασφάλεια και ταυτόχρονα για να αντιμετωπίζει τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον παράνομο μετανάστη μέσα από την εφαρμογή κανόνων ενός κράτους Δικαίου και των συναφών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Για να φτάσουμε αισίως στο σημείο το 2008 η Κύπρος να είναι πρώτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό αιτήσεων πολιτικού ασύλου. Και να εξακολουθεί φέτος να φιγουράρει στην δεύτερη θέση.

Δυστυχώς η απουσία της αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής έχει δημιουργήσει μια εικόνα ανομίας. Και την αίσθηση ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε ξέφραγο αμπέλι. Αυτή την πραγματικότητα την ζούμε όλοι. Περισσότερες όσοι ζουν σε γκετοποιημένες περιοχές όπως είναι, η περιοχή της Παλιάς Λευκωσίας. Το κραυγαλέο αντιφατικό και παράδοξο είναι ότι όταν η Αστυνομία, ως έχουσα δυνάμει του Νόμου την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για την εμπέδωση του Νόμου και την πάταξη της εγκληματικότητας, επενέβη, κατόπιν αγωνιωδών εκκλήσεων των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατράπηκε στον εύκολο στόχο των παντός είδους «προοδευτικών» που έσπευσαν να την κατακεραυνώσουν με τα συνήθη επίθετα του ρατσισμού της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. Βέβαια ρατσιστικά και ξενοφοβικά σύνδρομα δημιουργούνται από την αίσθηση των πολιτών ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική και ο έλεγχος απουσιάζει. Όσο κι’ αν η Αστυνομία προέβη σε μια ενέργεια εν πολλοίς σπασμωδική και επικοινωνιακά αντιπαθή , εν τούτοις κανένας δεν νομιμοποιείται να την εγκαλεί για παραβίαση οποιασδήποτε πρόνοιας του Συντάγματος και των Νόμων.

Επιβάλλεται να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Και ότι χρειάζονται συγκεκριμένες, συγκροτημένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Ασφαλώς η απάντηση δεν είναι ούτε τα γκέτο ούτε η ξενοφοβία αλλά οι αληθινές μεταρρυθμίσεις που, θα διασφαλίσουν την ενσωμάτωση και θα επιδείξουν μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση, την παράνομη εργασία και την εμπορία ανθρώπων.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υπεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής με βάση και της Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες αρχές πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Επιδίωξη θέσπισης κοινών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την νόμιμη μετανάστευση που θα βασίζονται στην αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα σέβονται πλήρως τις αρμοδιότητες των κρατών-μελών. Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα και Ιταλία, που πλήττονται έντονα από κύματα λαθρομεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου, θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Εντατικοποίηση των προσπαθειών, μέσω της Ε.Ε, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης μέσω μιας κοινής πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και μια βελτιωμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων από εγκληματικά δίκτυα.

3. Σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες οι οποίες να συμπεριλαμβάνουν και διαδικασίες επανεισδοχής.

4. Επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος να μην υπάρχει κανένας λαθρομετανάστης στην Κύπρο.

5. Μέτρα φύλαξης των ακτών και πρόσθετα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης. Δυναμική απαίτηση από την Ε.Ε. για οικονομική στήριξη αυτών των μέτρων.

6. Σαφής πολιτική απέναντι στους αιτητές πολιτικού ασύλου. Αυτό σημαίνει ταχύτατη εξέταση των αιτήσεων από τις Κυπριακές αρχές για το ποιοι δικαιούνται άσυλο από το Κυπριακό κράτος και ταυτόχρονα ποιοι είναι παράνομοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

7. Προγράμματα για ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών στην Κυπριακή κοινωνία. Συγκεκριμένες πολιτικές και διάθεση πόρων στο χώρο της παιδείας, στην διασφάλιση του δικαιώματος νόμιμης εργασίας και στον τομέα της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας.
8. Ειδικά προγράμματα για την αναμόρφωση περιοχών στα αστικά κέντρα όπου παρατηρούνται φαινόμενα η τάσεις γκετοποίησης. Οι παρεμβάσεις πρέπει να έχουν χαρακτήρα οικονομικό, χωροταξικό, πολεοδομικό και κοινωνικό. Σε συνεργασία με τις εκλεγμένες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις, στεγαστικά προγράμματα και εκπαιδευτικές πολιτικές έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αρμονική συμβίωση και η συνοχή της κοινωνίας. Εκκλησία και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να κληθούν να συνδράμουν την προσπάθεια.

Τα πρόσφατα γεγονότα και ο δημόσιος διάλογος που τα ακολούθησε πρέπει να ηχήσουν ως προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την έλλειψη μιας συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες των πολιτών. Γι’ αυτό επιβάλλονται οι συγκεκριμένες πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις. Η απάντηση στις ανησυχίες δεν είναι τα γκέτο και η ξενοφοβία. Η απάντηση είναι η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης εργασίας.

Η μετανάστευση είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για την Κύπρο με δεδομένη την συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό. Να ενεργήσουμε. Και να ενεργήσουμε τώρα. Στη βάση των αξιών μας που είναι η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αλληλεγγύη. Αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Κυπρίων πολιτών.

1 σχόλιο:

  1. Σου δίνω ακόμα μια ευκαιρία να αποδείξεις ότι μπορείς να συμπεριφερθείς δημοκρατικά και ότι μπορείς να ανεχτείς την αντίθετη άποψη.

    Οι αναγνώστες σου ας γνωρίζουν ότι αντι να απαντήσεις, έσβησες το πιο κάτω σχόλιο 5 λεπτά μετά που το έγραψα.

    "Ρε Εδεκίτη είπεν σου κανένας ότι ο Γιαννάκης ήταν του ΝΑΙ ως τη στιγμή που είπεν το ΑΚΕΛ ΟΧΙ;

    Φίλε μου να είσαι σίγουρος ότι ο Γιαννάκης αυριο που εννα δει τη πιλάντζα να γερνει πουποδά τζιαι με λλίον κούντημα που τον Γ. Παπανδρέου εννα ξανάρτει ποδά. Τζιαι εννα μείνεις με θκυό σιείλοι καμένα

    Αλλά μάλλον εκατάλαβες το! Γι' αυτό ρίχνεις τζιαι εσύ τζιαι οι όμοιοι σου προκαταβολικά τζιαι απρόκλητα το δηλητήριο σας.

    Ατε να τελειώνουμε να πάτε τζιαι εσείς στα αζήτητα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή